Döröske 13
IMG_8282
IMG_8167
head_2
previous arrow
next arrow

Jogi személyek ülésezése, döntéshozatala veszélyhelyzet idején

Kedves Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. április 10-én kihirdetésre került a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet (továbbiakban: kormányrendelet), amely a jogi személyekre (gazdasági társaságok, civil szervezetek, alapítványok, köztestületek) vonatkozólag rendelkezik.

A kormányrendelet 1. § – 9. § foglalkozik a jogi személyekre vonatkozó eltérő rendelkezésekkel.

A kormányrendelet lehetővé teszi a jogi személyek szervei ülésének megtartását elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével, illetve az ülés tartása nélküli határozathozatalt is a kormányrendelet 3. §, 4. § és a 6. § részletezettek alapján.

Tehát ennek értelmében lehetőség nyílik a Közgyűlések, és ezzel a határozathozatal online, vagy írásbeli megtartására, akkor is, ha az alapító okirat erről nem, vagy ettől eltérően rendelkezik. A rendelet a veszélyhelyzet megszűnéséig alapvetően megtiltja a személyes jelenlét mellett összehívott Közgyűlések megtartását, akkor is, ha az már ki lett hirdetve. Helyette a rendeletben foglalt szabályok szerint lehet határozatokat hozni.

Az online Közgyűlés, valamint az ülés tartása nélküli döntéshozatal (írásbeli) részletes szabályai a 4. § (1) bekezdésében olvashatóak.

A jogszabály alapján jogászok által készített tájékoztató elérhető a LINKEN.

A teljes jogszabály és további részletek a LINKEN olvashatók.